Home > Téma > Namísto poklidného loučení divoký závěr

Namísto poklidného loučení divoký závěr

Loučení se sezónou na norském Holmenkollenu mělo být klidné a usměvavé. Akci přálo počasí, snad s výjimkou silnějšího větru v prvních závodech, celkové pořadí SP bylo rozhodnuté dopředu mezi ženami i muži a na mnoha závodnících už byla znát únava z náročné sezóny.

Nakonec jsme ale byli svědky několika napínavých momentů. O jeden z nich se postarala Gabriela Koukalová v souboji o malý křišťálový globus v disciplínách sprint a hromadný závod. Nebo se o to spíš postarala její hlavní sokyně Laura Dahlmeierová. Byla už na ní znát únava a ukázalo se, že i ona je závodnice z masa a kostí. Tři rány mimo terč na první sprintové položce znamenaly výrazný pád v pořadí. Tak výrazný, až z toho byla ztráta prvního místa v disciplíně. A to Gábina závod rozjížděla v exhibičním stylu – elegantně, ale šnečím tempem. Čtvrté místo Gábiny znamenalo trofej a s tím spojenou příležitost nepodat ruku šéfovi světové federace Andersi Bessebergovi.

Poté, co získala malý globus i v neděli, jsem s napětím čekal, zda to bude mít nějakou dohru. Jako by se ale nic nestalo, podání ruky tentokrát proběhlo. A Gábina překvapila i žonglováním s trofejí přímo na stupních vítězů. Jaká překvapení má ještě v zásobě pro další rok?!

Hodně divoký byl pak poslední závod mužů. Martin Fourcade měl na první střelbě problém s municí, předpisově se o ni přihlásil zvednutou paží a skvělým postřehem a chycením zásobníku zakončil spektakulární souhru s francouzským trenérem. A právě to se stalo předmětem protestu ze strany ruského i německého týmu (Němcům šlo přitom o malý globus pro Simona Schemppa). Co říkají na danou situaci pravidla?

Vadná nebo ztracená munice může být nahrazena závodníky, pokud si vezou náhradní náboje či zásobníky. Pokud si náhradní munici nevezou, obdrží závodníci náhradní munici od rozhodčího na střelnici tak, že zvednou paži, zavolají „Ammunition“ a jméno jejich týmu. Rozhodčí na střelnici převezme munici z náhradní zbraně příslušného týmu na střelnici, nebo od členů reprezentačního týmu za střelnicí a doručí je závodníkovi.

Francouzi tedy literu pravidel nedodrželi a je s podivem, že vítězství Martina Fourcada zůstalo v platnosti. Měl být diskvalifikován, pravidla jsou pravidla. I když ruku na srdce, lidsky tomu lze rozumět. Martin i tak ztratil lehce před 20 sekund proti ostatním a „disknout“ suveréna sezóny v posledním závodě na Holmenkollenu, kam se původně Martin ani nechtěl vypravit, by bylo zároveň kruté i přísné. Uvidíme však, jestli se podobné rozhodnutí JURY nevrátí někde jako bumerang.

Mimochodem, vzpomínáte na rok 2013 a Chanty Mansijsk? Ve stíhačce na první stojce tehdy Šlesingrovi střílel do terčů Birnbacher. Český závodník ztratil čas i koncentraci a dojel sedmý. Ale JURY mu posléze odečetla 7 sekund, čímž se posunul na třetí místo. Zároveň ale podali protest Francouzi, protože situace na trati tím pádem neodpovídala skutečnosti a kdyby to věděl Martin Fourcade, mohl by se býval přizpůsobit a jet rychleji. A tak nakonec i jemu JURY šalamounsky odečetla 8,6 s, aniž mohla vzít v potaz jakékoliv konkrétní pravidlo a o třetí místo se tak oba podělili.

Michal Šíma
komentátor Eurosportu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *