Home > Závody > MS Antholz: Norsko obhájilo zlato ve smíšených dvojicích, Češi 14.

MS Antholz: Norsko obhájilo zlato ve smíšených dvojicích, Češi 14.

Závod smíšených dvojic na Mistrovství světa v Antholzi ovládl favorizovaný norský pár Marte Olsbuová Røiselandová a Johannes Thingnes Bø. Stupně vítězů doplnili Němci a Francouzi, Češi dojeli až 14.

Norská dominance trvá

Když se objevila startovní listina závodu smíšených dvojic, bylo jasné, že největšími favority jsou obhájci zlatých medailí Marte Olsbuová Røiselandová a Johannes Thingnes Bø.

Trojí dobíjení Bøho na stojce při prvním úseku způsobilo menší komplikaci, další střelby už ale Norům vycházeli. Celkem dobíjeli jen šestkrát a zvítězili o 17,6 sekundy před Německem. Norsko získalo v Antholzi už sedmou medaili, z toho třetí zlatou. Olsbuová Røiselandová zatím slavila cenný kov v každém závodě.

Foto: Johannes Thingnes Bø (Autor: Petr Slavík)

Lesserův medailový návrat

Kvůli horší formě strávil Erik Lesser část sezóny v IBU Cupu, Němcům se ale nominace tohoto 31letého závodníka vyplatila. Počtvrté v kariéře vystoupal ve smíšených dvojicích na stupně vítězů, potřetí s dnešní partnerkou Franziskou Preußovou.

Foto: Franziska Preußová a Erik Lesser (Autor: Petr Slavík)

Lesser dokonce sahal i po zlatu, na rozdíl od Bøho ale musel na závěrečné stojce jednou dobíjet a dojel do cíle jako druhý. Německá dvojice dobíjela jen pětkrát. Pro Německo je to třetí stříbro na šampionátu.

Foto: Erik Lesser (Autor: Petr Slavík)

Nejpřesnější byly s bilancí 0+4 Francie a Rakousko. Dvojici Anaïs Bescondová a Émilien Jacquelin to stačilo na třetí příčku. Lisa Hauserová a Simon Eder dojeli šestí.

Foto: Anaïs Bescondová a Émilien Jacquelin (Autor: Petr Slavík)

Obhajoba bronzu těsně nevyšla čtvrtému Švédsku. Hůř dopadla loni stříbrná Itálie, které po trestném kole Dorothey Wiererové skončila devátá. Spokojenější bude páté Švýcarsko či osmá Kanada.

Češi po nepovedené půlce 14.

Českým biatlonistům se nepovedla první polovina závodu. Markéta Davidová musela po stojce na trestné kolo, Michal Krčmář zase třikrát dobíjel. V polovině patřila českému páru až 24. příčka.

Davidová zvládla svůj druhý úsek jen s dvojím dobíjením a posunula se na 22. místo. Krčmář dokonce dobíjel jen jednou a po čisté stojce poskočil na konečnou 14. příčku. Oproti minulému roku jde o pokles o 5 pozic.

Foto: Michal Krčmář a Markéta Davidová (Autor: Petr Slavík)

Výsledkový servis

Hlavní foto: Pódium závodu smíšených dvojic (Autor: Petr Slavík)

6 thoughts on “MS Antholz: Norsko obhájilo zlato ve smíšených dvojicích, Češi 14.

  1. Už když jsem četl nominaci, vyděsil jsem se. Davidová přece střílí dost pomalu. Jakmile zrychlí střelbu, chybuje – což si tady nelze dovolit. A navíc hrozí, že to na ní podepíše psychicky (jako štafety na Charvátové).o
    Páni trenéři, chcete ji zničit?? Tohle jste prokaučovali 🙁 !!
    Na takový výsledek tam klidně mohla být Charvátová (se svou nevyzpytatelnou rychlostřelbou) nebo i Vinklárková (té by nikdo nic nevyčítal jako teď Markétě – i když nejvíc si to vyčítá sama; snad se z toho brzy otřepe).
    Páni trenéři, tohle jste fakt prokaučovali 🙁 !!
    Potvrdilo se, že kdo chce mít hodně, nemívá nic…

  2. Prý je to závod o rychlé a přesné střelbě…
    Můj tip pro příště: Tereza Voborníková a Ondřej Mánek!

  3. Je zvláštní, jakou protekci mají v IBU Francouzi…! Dnes to byla jasná diskvalifikace za evidentní porušení pravidel..! A pamatuji se, jak M. Fourcade dostal za nevystřelený náboj jenom 2 minuty místo diskvalifikace atd.
    Že by se p. Dahlin bál, že bude nařčen z nadržování týmu své země? Protože bronzovou medaili měli dostat Švédové. Jestli se p. Dahlin bojí tolik o svou funkci, tak by to neměl vůbec dělat. Šéf totiž musí dělat i nepopulární rozhodnutí.

    1. Taky jsem se divil, že to nikdo neřešil. Ale Martena Fourcarda se musím zastat, ten trast smíšené štafetě v Östersundu 2013 byl správný. Za nevystřelenou ránu/neoběhnuté trestné kolo jsou 2 minuty. Diskvalifikace je za ránu navíc (třeba Lucka Charvátová ve sprintu v Canmore 2016). Na druhou stranu i jemu už odpustili porušení pravidel.Holt některé federace jsou si rovné, některé rovnější a některé programově znevýhodňované.

      1. Například tu trenérem vhozenou krabičku nábojů? To bylo taky na diskvalifikaci.
        Ano, někteří jsou si rovnější…
        Budu muset zapátrat v archivu, proč byla kdysi diskvalifikovaná Soukalová; tenkrát jí šlo o žlutý trikot.

  4. Tady to zazdil Rybář, když prohlásil, že konečně se to musí povést (tedy nejlepší umístění v této disciplíně); místo povzbuzení vyvolal jen nepřiměřený tlak na závodníky 🙁

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *